Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2021

18 januari 2022

Het mantra “bouwen-bouwen-bouwen” echoot weer door het land nu de cijfers van Q4 2021 zijn gepubliceerd. De praktijk laat echter zien dat de dynamiek op de woningmarkt verder is afgenomen door een toenemend gebrek aan (nieuwbouw-)aanbod.

Tobben op de toppen van de woningmarkt
Gelijktijdig liggen in veel regio’s nog maagdelijke uitleglocaties in ruste te wachten op nieuwe bewoners. Waar dit aan ligt? Dat is maar net aan welke marktpartij je het vraagt, de vingers wijzen immers alle kanten op.

Feit is dat ondertussen het landelijke aanbod aan nieuwbouwwoningen en bouwkavels in het afgelopen kwartaal is gedaald naar 8.250, dit is 22% minder dan in het voorgaande jaar. Er is 23% minder nieuwbouwwoningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde vrij-op-naam-transactieprijs van een nieuwbouwwoning steeg naar 466.000,-, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar.

Het aanbod bestaande woningen daalde zelfs naar 15.600 woningen, maar liefst 33% minder dan een jaar geleden. Wij hopen dat de Minister voor Wonen inzake de woningmarkt geen lockdown op zijn agenda heeft staan voor de komende kabinetsperiode.

Bent u benieuwd naar de micro-ontwikkelingen in uw regio en welke mogelijke gevolgen dit kan hebben voor u? Neem dan gerust contact met ons op!


Bekijk hier de volledige rapportage >