Optiefase

Interesse in een woning

Je bent enthousiast geworden over één van de nieuwbouwwoningen op deze site. Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je dan vrijblijvend een optie verlenen en desgewenst al een afspraak maken om de woning, het project en alles wat komt kijken bij de aankoop van een nieuwbouwwoning toe te lichten.

Wat houdt een optie in?

Een optie is een periode om uit te kunnen zoeken of je verder wilt met de woning of niet. We houden de kavel tijdelijk (meestal eerst 2 weken) kosteloos gereserveerd voor je. Tijdens de optie zorgen we ervoor dat je alle informatie compleet krijgt om een beslissing te kunnen nemen.

Het is de bedoeling dat je koopbeslissende vragen beantwoord worden. Wij gaan je daar samen met de specialisten van Nieuwbouwplaza bij helpen.

 Koopbeslissende vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over de volgende onderdelen:
a. de financiering van een nieuwbouwwoning
b. de verkoop van de eventuele eigen woning (waardebepaling) 
c. de mogelijkheden van woningaanpassing (meerwerk)
d. het bewoonwaar maken van de woning

a. de financiering van een nieuwbouwwoning

De meest optimale financiering hangt af van je persoonlijke omstandigheden (o.a.: eigen woning/huursituatie, restschuld, eigen geld, ouders financieren mee etc.).De bouwer ontwikkelaar wil graag weten of je als optant het nieuwbouwhuis kan betalen. De kavel wordt immers voor een bepaalde tijd voor je gereserveerd. In het kader daarvan laten wij een financiële haalbaarheidsanalyse uitvoeren door de Nieuwbouwgeldspecialist van Nieuwbouwplaza en erkend hypotheekadviseur Michel Dijk van Thuis in geld. Het financiële plaatje en de haalbaarheid van de koop brengt hij voor je in kaart. Het eerste kennismakingsgesprek is kosteloos.

b. de verkoop van de eventuele eigen woning (waardebepaling)

Ik heb een eigen woning en nu?

Indien je in het bezit bent van een eigen woning, is het voor het totale financiële plaatje van belang de waarde en/of (overwaarde/restschuld) te laten bepalen van je eigen woning. Ook is het van belang te weten of de eigen woning verkocht moet zijn voordat de bouw start van de nieuwe woning.  Of dat je wellicht kunt starten met verkoop van de eigen woning tijdens het bouwproces van de nieuwe woning. In het eerste geval betekent het dus dat je niet kunt kopen zonder voorbehoud verkoop eigen woning. In het tweede geval kun je dat wel.  En wat is een goed moment om de starten met de verkoop van de eigen woning? Kortom, belangrijke zaken om helder te krijgen. In dit kader biedt Tebbens Torringa Makelaardij, Nieuwe Ebbingestraat 108 te Groningen, 050 - 5717818, info@tebbenstorringa.nl; www.tebbenstorringa.nl je een vrijblijvende waardebepaling aan.

Wanneer je eerst de eigen woning wilt verkopen alvorens over te gaan tot koop van de nieuwbouwwoning zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt in overleg een wat langere optie krijgen op een kavel onder voorbehoud van de verkoop van de eigen woning. Of je koopt de nieuwbouwwoning onder voorbehoud verkoop van de eigen woning met daaraan gekoppeld een bepaalde termijn. Informeer gerust naar de mogelijkheden. Uiteraard zijn bovenstaande zaken in overleg.

c. de mogelijkheden van een woningaanpassing (meerwerk)

Het bouwbedrijf biedt jou als koper vele keuzemogelijkheden aan om de woning helemaal naar eigen wens te maken. Deze keuzemogelijkheden staan beschreven in de koperskeuzelijst en bestaat meestal uit 2 fases: 
- ruwbouwfases: bijv. woningverlenging, garage, tuindeuren en wandcontactdozen en loze leidingen etc.
- showroom: bijv. keuken, sanitair en tegelwerk

Van belang is dat je tijdens het optieproces helderheid hebt over welke grote koopbeslissende aanpassingen je aan de woning zou willen laten uitvoeren in verband met je totale financiële plaatje. Zijn jouw wensen financieel haalbaar?.
Indien je tot koop bent overgegaan van de woning en de bouwer aangeeft de bouw in te plannen, worden de keuzes vastgelegd bij de bouwer tijdens een gesprek met de kopersbegeleider. Jouw keuzes, het zogenaamde meerwerk is weer mee te financieren in de hypotheek. De meerwerkkeuzes dien je door te geven voor bepaalde sluitingsdata. Deze data ontvang je van jouw kopersbegeleider Op de bouwmaterialen zit namelijk levertijd en veel bouwers werken met kant en klare elementen die al worden voorgefabriceerd in de fabriek. Na de sluitingsdata zijn wijzigingen dan helaas niet meer mogelijk.

d. Het bewoonbaar maken van de woning

Ook al is de koperskeuzelijst nog zo uitgebreid. Er zijn soms bepaalde woningaanpassingen bij nieuwbouw die om diverse redenen niet uit te voeren zijn door de oorspronkelijke bouwer. Ook zijn er zaken die de bouwer niet regelt voor jou, zoals bijvoorbeeld de tuinaanleg, de wandafwerking, de vloeren, de stoffering van de woning of in sommige gevallen bijvoorbeeld de keuken. En hoe ga je straks je nieuwe woning inrichten met welke kleuren en stijl? Voor jouw extra woonwensen en voor het compleet bewoonbaar maken van je nieuwe woning kunnen de volgende specialisten van Nieuwbouwplaza jou van informatie voorzien. Ook voor een inschatting van de kosten bijvoorbeeld die over de koopsom heen komen om jouw woning helemaal af te maken kun je bij hen terecht. Omdat deze werkzaamheden niet door de oorspronkelijke bouwer worden uitgevoerd, moet dit na de oplevering worden uitgevoerd.

* wanden, vloeren, keuken, aan- en uitbouwen:
   Lifestylegroningen & Rudolphiebouw en
   Westra Vloeren

* Tuinaanleg: Van Dijk Tuinen


Koopbeslissing

Je weet inmiddels wat je kunt lenen en wat je bijbehorende maandlasten zijn. Je weet ook wat de eventuele eigen woning zou moeten opbrengen of je hebt deze inmiddels al verkocht. Je weet globaal wat je aan extra posten wilt meenemen aan meerwerk voor de woning. Kortom, tijd om een keuze te gaan maken. Wanneer je wilt kopen, maar je eigen woning eerst nog moet verkopen, dan is het bij sommige projecten mogelijk om de optie met een optieverklaring onder voorbehoud verkoop eigen woning te verlengen (informeer naar de voorwaarden). Wanneer je geen eigen woning meer te verkopen hebt en tot koop wenst over te gaan maken we een koop-/aannemingsovereenkomst voor je op.