Rapport Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3

22 oktober 2020

Lamberink Makelaars: Verkooprecord door toegenomen vraag naar dure woningen. Nooit eerder werden in de zomermaanden zoveel woningen verkocht in Noord-Nederland als in 2020.

De verkooptoename is het sterkst onder woningen in hogere prijsklassen. Zo verdubbelde het aantal verkopen van woningen met een vraagprijs hoger dan 5 ton vergeleken met vorig jaar.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2020 van Lamberink Makelaars (partner in Dynamis).

 

Drukke zomer op de woningmarkt
Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal woningverkopen ruimschoots togenomen, in Friesland en Drenthe is zelfs sprake van het hoogste aantal verkopen in een kwartaal sinds 2017. Deze piek in de zomer is een opvallende ontwikkeling, aangezien de verkoopcijfers normaal gesproken afzwakken in deze vakantiemaanden. In vrijwel alle gemeenten en over de hele breedte van de markt zijn de verkoopcijfers hoger dan vorig jaar.

Meer kopers van buiten de regio
Het aantal verhuizingen vanuit steden naar omliggende gemeenten neemt al langere tijd toe. In 2020 verhuisde voor het eerst meer dan de helft van de verkopers in de gemeente Groningen naar een woning in een andere gemeente. De verhuisbewegingen van Groningen naar Assen nemen echter niet toe.

Behoefte aan nieuwbouw blijft onverminderd groot
Nieuwbouw is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de vraag en om de prijzen op de bestaande markt te dempen. In Noord-Nederland zijn 7% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan vorig jaar, terwijl het aanbod met maar liefst 21% is gedaald. In Assen, Groningen en Leeuwarden zijn door het gebrek aan nieuwe projecten al minder nieuwbouwwoningen verkocht dan vorig jaar. De krapte in het nieuwbouwsegment neemt steeds verder toe.

Wilt u meer informatie over de woningmarkt in uw regio?
Neem dan contact op met Arjan Lamberink: mobiel 06-12796848 / e-mail: a.lamberink@lamberink.nl

Download hieronder het volledige rapport.