Parkzicht, architect aan het woord

09 december 2020

In Groenewei hebben we een ontwerp gemaakt voor 25 woningen. De gevels zijn ontworpen met karakteristieke bakstenen uit Groningse klei.

Het plan kent twee karakteristieke zijden. Aan de zuidzijde grenzen 14 herenhuizen aan het Meerstad Park.

Deze woningen staan met hun statige kappen en veranda’s met balkon in strak gelid aan het parklandschap dat straks direct grenst aan het meer. Ze zijn iets opgetild waardoor de woningen zich rijzig tonen en een aangenaam terras krijgen met uitzicht over het meer. In de rij staat één special; een industrieel wit pand dat uittorent boven de aanliggende kappen. De architectuur is statig en stenig, maar de zorgvuldige detaillering, het mee ontwerpen van groen in de gevels en de zonovergoten terrassen en balkons zorgen voor een levendig beeld.

Aan de andere zijde staan 11 verandawoningen aan een intiem hof. Aan het hof wordt geleefd. Openslaande deuren verbinden de woning met de houten veranda. De houten veranda’s worden gevormd door een stevige kap met een karakteristieke hoekoplossing aan het toekomstige naastgelegen pleintje. Deze kap met veranda bepaalt de uitstraling en intimiteit van deze woningen.

Arjenne van Berkum
FARO architecten