Dit zijn de 3 grootste energievreters in uw huis!

05 april 2023

We willen allemaal geld besparen op onze energierekening en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Maar wist u dat sommige apparaten en gewoonten in uw huis een groot deel van uw energierekening vormen? Wij nemen u mee!

Het identificeren van deze energievreters is de eerste stap in het verminderen van uw energieverbruik en het verlagen van uw energierekening. We zetten ze op een rijtje en geven u tips hoe u energie kunt besparen op deze gebieden.

Verwarming

Op nummer één staat de verwarming! U hoort deze al menig maal voorbijkomen. Er kan al snel 60% van uw energie opgaan aan warmte. Het verlagen van uw thermostaat met slechts één graad kan al een groot verschil maken op uw energierekening.

Koelkast en vriezer

Uw koelkast en vriezer zijn ook grote energieslurpers. Maar tevens, u kunt ook niet zonder! Een nieuw model zorgt er al snel voor dat u per jaar aardig wat geld kan besparen, aangezien deze modellen vaak energiezuiniger zijn. Zorg er daarnaast voor dat u de vriezer regelmatig ontdooit, zo hoeft de vriezer minder hard te 'werken'. En qua locatie? Zet de vriezer en koelkast niet tegen de muur of naast de verwarming - zo kunnen ze makkelijker hun warmte kwijt. Elke euro telt, toch? 

Vaatwasser

Dan maar met de hand? Ja - handmatig afwassen is een manier om minder water en energie te gebruiken. Gelukkig zijn er daarnaast ook nog een paar andere tips om energie te  besparen, terwijl u uw vaatwasser wel gewoon gebruikt. Zet de vaatwasser bijvoorbeeld op de eco-stand. Het programma doet er langer over, maar doordat de temperatuur veel lager is en u hierdoor minder energie nodig hebt om tot de juiste temperatuur te komen, bespaart u al veel geld. Gebruik uw vaatwasser alleen als deze volledig gevuld is en laat de vaat zelf drogen in plaats van het droogprogramma van de vaatwasser te gebruiken. Als laatste: reinig regelmatig het filter zodat deze zo efficiënt mogelijk blijft werken.