De 10 belangrijkste redenen om voor nieuwbouw te kiezen

14 december 2020

Wist je dat je een vaste prijs betaalt voor een nieuwbouwwoning en dus niet hoeft te onderhandelen? Je betaalt altijd een eerlijke prijs voor wat je krijgt. Zo heeft een nieuwbouwhuis nog veel meer voordelen ten opzichte van een bestaande woning.

Wij hebben de 10 belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet:

1.  Energiebesparing
2.  Onderhoudskosten laag
3.  Comfortabel binnenklimaat
4.  Stabiel binnenklimaat
5.  Financieel aantrekkelijk
6.  Een eerlijke prijs
7.  Frisse start
8.  Volop eigen inbreng
9   Meer licht
10 Meer ruimte

1. Energiebesparing
Huizen hebben net als auto’s een energielabel. (A=groen en zuinig, G= rood en niet zuinig). Nieuwbouwhuizen starten altijd minimaal met label A en gaan tot A+++. Zo heb je niet alleen lagere kosten, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Tegenwoordig heb je ook de zogenaamde energiennotanul woningen; ook wel energienotaloze woning genoemd. De woningen zijn energieneutraal en dat betekent dat je rondom en in de buurt van uw eigen woning evenveel energie opwekt als je verbruikt. Dat is het hoogst haalbare op het gebied van duurzaam wonen.

2. Onderhoudskosten laag
Alles in je nieuwbouwhuis is nieuw, daarom heb je met name de eerste jaren lage onderhoudskosten. Je huis is gebouwd met de nieuwste technieken en het is mogelijk een onderhoudsplan voor meerdere jaren af te sluiten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Comfortabel binnenklimaat
Bij nieuwbouw worden de modernste technieken gebruikt voor isolatie en verwarming van de woning. Zo worden de huidige nieuwbouwhuizen gasloos uitgevoerd met lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming en/of electrische radiatoren en daarnaast uitstekend geïsoleerd. Dit levert een comfortabel binnenklimaat op en veelal een lagere energierekening.

4. Stabiel binnenklimaat
Je huis beschikt over de modernste technieken voor ventilatie en het reguleren van het binnenklimaat. Uitermate aangenaam om in te wonen dus.

5. Financieel aantrekkelijk 
Een nieuwbouwhuis levert je financieel voordeel op. Je koopt vrij op naam. Je hoeft namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen of notariskosten voor de leveringsakte. Het meerwerk kan geheel meegefinancierd worden en sommige geldverstrekker geven korting op de rente, omdat er energiezuiniger wordt gebouwd. 

6. Eerlijke prijs
Je betaalt een eerlijke prijs wat een nieuwbouwhuis echt waard is. In vergelijking met een bestaand huis is de prijs-kwaliteitverhouding beter en meer gericht op de toekomst.

7. Frisse start
Samen ergens opnieuw beginnen schept een band, ook met je buren. In tegenstelling tot nieuw zijn in een buurt waar iedereen elkaar al kent, is nu iedereen nieuw. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijker contact maakt met je nieuwe buren. Je ontmoet ze al tijdens de informatiebijeenkomsten. 

8. Volop eigen inbreng
Bij een nieuwbouwhuis mag je veel zelf kiezen, zoals de keuken en de badkamer. Maar dat is niet alles! Je kunt je woning ook aanpassen en uitbreiden naar je eigen wensen met behulp van een meerwerklijst. Hierin staan de extra opties vermeld, zoals bijvoorbeeld een woningverlenging of openslaande tuindeuren.

9 en 10 Meer licht en ruimte
Nieuwbouwhuizen zijn ruimtelijker en lichter dan bestaande huizen. Het voldoet aan de nieuwste wettelijke eisen, waardoor plafonds en deuren hoger zijn en trappen minder steil. Ook zijn er wetten voor minimale afmetingen, voor gangen en toiletten bijvoorbeeld. Maar er is met name door de architecten goed nagedacht over de uitstraling, ambiance en ruimtelijkheid. Het is letterlijk een verademing om in een nieuwbouwhuis te wonen.